Borůvkový koláč
- 20 minV kuchyni
- 90 minNicnedělání
- 110 minCelkem
- snadnéNáročnost
- 15 porcíPočet porcí
Suroviny
- 125 g másla pokojové teploty
- 100 g bílého cukru krystal
- 2× vejce velikosti M
- 100 ml polotučného mléka (můžete nahradit libovolným rostlinným)
- 200 g pšeničné mouky polohrubé
- 50 g pšeničné bílé mouky hladké
- 6 g kypřicího prášku do pečiva
- 700 g čerstvých borůvek (lze použít i mražené)
- 30 g kukuřičného škrobu
Postup přípravy
Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a zapékací formu (30 cm × 20 cm) vyložte pečicím papírem.
Ve středně velké míse pomocí rukou smíchejte ingredience na drobenku a dejte stranou.
Ve větší míse vyšlehejte máslo s cukrem krystal. Poté postupně přidejte 2 vejce a zašlehejte je do másla s cukrem. Přilijte 100 ml mléka, přidejte obě mouky, prášek do pečiva a špetku soli. Smíchejte dohladka. Hotové těsto nalijte do zapékací formy.
Ve středně velké míse smíchejte borůvky s kukuřičným škrobem tak, aby se všechny obalily. Poté borůvky nasypte na těsto ve formě a zasypte je připravenou drobenkou. Formu vložte do trouby předehřáté na 170–180 °C a koláč pečte 55–60 minut.
Hotový borůvkový koláč nechte před podáváním alespoň 30 minut vychladnout.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními