Lasagne
- 24 minV kuchyni
- 68 minNicnedělání
- 92 minCelkem
- středníNáročnost
- 6 porcíPočet porcí
Suroviny
- 80 g másla
- 80 g pšeničné bílé mouky hladké
- 200 ml polotučného mléka
- 100 g parmazánu (nastrouhat najemno)
- 1× menší žlutá cibule (cca 60 g)
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce řepkového oleje
- 600 g mletého hovězího masa (10 % tuku)
- 1 lžíce sušeného provensálského koření
- 400 g krájených rajčat z plechovky
- 250 g těstovin na lasagne
- 2× balení mozzarelly (2× 125 g)
- 20 g čerstvé bazalky (můžete nahradit 1 lžící sušené)
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
Postup přípravy
Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a připravte zapékací formu (15 cm × 25 cm).
Do menšího rendlíku dejte na mírném plameni rozehřát máslo (cca 1 minutu). Rozehřáté máslo zasypte moukou a za občasného míchání vařte 3–4 minuty, dokud mouka mírně nezezlátne.
Poté do rendlíku nalijte trochu mléka a vše rozmíchejte metličkou. Mléko postupně přilévejte, dokud ho celé nezpracujete.
Nakonec přidejte parmazán a dochuťte solí a pepřem. Hotový bešamel dejte stranou.
Následně očistěte cibuli a česnek, cibuli nakrájejte najemno a česnek nahrubo.
V pánvi s hlubším dnem rozehřejte olej. Vložte do něj maso, posypte ho provensálským kořením, solí a pepřem a na vysokém plameni restujte 3–4 minuty. Poté vše zalijte rajčaty, snižte plamen na střední a povařte 5–6 minut.
Po uplynutí doby stáhněte pánev z plamene a přidejte bazalku.
Naspod zapékací mísy rozložte pláty lasagní, na ně dejte masovou směs, přidejte ⅓ bešamelu a spodní stranou lžíce vše rozprostřete.
Poté navrch natrhejte ⅓ množství mozzarelly a zakryjte pláty lasagní.
Tento postup opakujte ještě dvakrát nebo dokud nedojdou suroviny. Připravené lasagne pečte 50–60 minut při 175–180 °C.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními