Gratinovaný květák s brokolicí
- 23 minV kuchyni
- 30 minNicnedělání
- 53 minCelkem
- snadnéNáročnost
- 4 porcePočet porcí
Postup přípravy
Dejte si předehřívat troubu na 180 °C a připravte si zapékací formu (cca 15 cm × 20 cm).
Růžičky květáku a brokolice si očistěte a dejte je do připravené formy. Eidam si nastrouhejte nahrubo.
Připravte si středně velký hrnec, dejte do něj máslo a roztopte ho na mírném plameni. Jakmile se máslo rozpustí, zasypte ho moukou a 1–2 minuty míchejte metličkou.
Poté máslo s moukou zalijte ½ množství mléka a míchejte, dokud mouka mléko nevstřebá. Následně do hrnce přilijte zbytek mléka a znovu vyčkejte, dokud mouka mléko nevstřebá a obsah hrnce nezhoustne, což potrvá 30–60 sekund.
Do hrnce přidejte smetanu na vaření a celou směs nechte provařit 2–3 minuty na mírném plameni. Poté přisypte nastrouhaný eidam, plamen vypněte a eidam nechte ve směsi rozpustit. Vzniklou směs dochuťte solí a pepřem.
Připravenou směsí z hrnce zalijte květák a brokolici v zapékací míse, vše promíchejte lžící a pečte dozlatova 25–30 minut při 180–185 °C.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními