Domácí hamburgerové bulky
- 26 minV kuchyni
- 211 minNicnedělání
- 237 minCelkem
- středníNáročnost
- 5 kusůPočet porcí
Postup přípravy
Do menší misky dejte droždí a cukr a lžičkou míchejte, dokud se nevytvoří tekutá pasta. Přilijte 1 lžíci teplé vody a dejte stranou.
Do mísy kuchyňského robota nasypte mouku a sůl a promíchejte.
V hrníčku rozkvedlejte vejce a ½ nalijte do malé mističky. Přilijte k němu 1 lžíci vody a dejte do lednice. Tuto směs použijete na potírání bulek.
Do hrníčku k půlce rozšlehaného vejce přilijte zbylou teplou vodu a olej. Směs promíchejte a nalijte do mísy s moukou a solí, přidejte droždí a hněťte v kuchyňském robotu 2–4 minuty, dokud se směs nespojí a nebude hladká. Vzniklé těsto bude lepit, ale mouku nepřidávejte, housky by pak nebyly nadýchané a měkké.
Mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (30–40 minut). Mezitím si připravte plech a vyložte jej pečicím papírem.
Poté si pomoučete pracovní plochu, dejte na ni těsto a rozdělte jej na 5 stejně velkých kousků. Z těsta uplácejte placičky a jejich okraje poté přiložte po celé ploše placičky doprostřed jako měšec. Takto připravený měšec otočte přimáčknutou stranou dolů na pracovní plochu a krouživými pohyby vypracujte v hladkou kuličku.
Kuličky vyskládejte na připravený plech a dejte kynout na dalších 20–25 minut. Asi 10 minut před koncem pečení dejte předehřívat troubu na 200 °C.
Vykynuté bulky potřete vejcem, posypte sezamem a pečte dozlatova 10–12 minut při 190–200 °C.
Po vytažení bulek z trouby je ihned přiklopte utěrkou, aby změkly, a nechte je pod ní 10–15 minut. Poté je odkryjte a nechte plně vychladnout (1–2 hodiny).
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními