Čokoládový chlebíček
- 18 minV kuchyni
- 155 minNicnedělání
- 173 minCelkem
- snadnéNáročnost
- 8 porcíPočet porcí
Postup přípravy
Nejprve předehřejte troubu na 170 °C a formu na chlebíček (cca 25 cm × 11 cm) vyložte pečicím papírem.
Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, holandské kakao, cukr krystal, kypřicí prášek do pečiva a špetku soli.
Do menší mísy rozklepněte 2 vejce, smíchejte je s 180 ml řepkového oleje a šlehejte 20–30 vteřin.
V malém rendlíku na mírném plameni pomalu přiveďte k varu 250 ml mléka a poté jej hned odstavte z plamene.
Do mísy se suchými ingrediencemi přimíchejte vyšlehaná vejce s řepkovým olejem. Jakmile bude směs tuhá a těžko míchatelná, přilijte horké mléko a vše vypracujte v hladké těsto.
Vzniklé těsto nalijte do formy a pečte 45–50 minut při 165–170 °C. Hotový chlebíček nechte 30 minut chladnout ve formě, poté jej z formy vyndejte a nechte chladnout další 1 hodinu.
Mezitím připravte polevu: V malém rendlíku na mírném plameni pomalu přiveďte k varu 150 ml smetany. Poté rendlík sundejte z plamene a nechte ve smetaně rozpustit čokoládu.
Po vychladnutí chlebíčku na něj naneste polevu, nechte vychladnout (10–15 minut) a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními