Čokoládová bábovka
- 20 minV kuchyni
- 190 minNicnedělání
- 210 minCelkem
- snadnéNáročnost
- 10 porcíPočet porcí
Suroviny
- 3× vejce velikost M
- 220 g bílého cukru krystal
- 50 ml řepkového oleje
- 50 g holandského kakaa
- 200 g pšeničné bílé mouky hladké
- 100 g pšeničné mouky polohrubé
- 1× balení kypřicího prášku do pečiva (12 g)
- 150 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
- 50 ml polotučného mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu (můžete vynechat)
Postup přípravy
Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na bábovku (⌀ cca 20 cm). Pokud forma není silikonová, vystříkejte ji sprejem na pečení anebo ji vymažte máslem či olejem a vysypte moukou.
Do vyšší nádoby dejte vejce a cukr a vyšlehejte do pěny. Poté postupně zašlehejte olej.
Do větší mísy prosejte kakao a obě mouky a přidejte kypřicí prášek. Promíchejte a ke směsi přilijte vejce s cukrem, jogurt, mléko a vanilkový extrakt. Vymíchejte v hladké těsto a nalijte do formy na bábovku.
Pečte 50–60 minut při 175–180 °C, dokud po vpíchnutí špejle do těsta nevyjede špejle suchá.
Bábovku nechte chladnout ve formě 10–15 minut, poté ji vyklopte a nechte chladnout další 1–1,5 hodiny.
Mezitím připravte polevu. Do menší misky nalámejte čokoládu a dejte ji rozpustit do mikrovlnky na 30–60 sekund při 750 W. Rozpuštěnou čokoládu smíchejte se smetanou, nalijte ji na bábovku a nechte 25–30 minut tuhnout.
Po ztuhnutí polevy můžete bábovku krájet.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními