Zelné závitky
- 27 minV kuchyni
- 60 minNicnedělání
- 87 minCelkem
- středníNáročnost
- 6 kusůPočet porcí
Postup přípravy
Připravte si středně velký hrnec, nalijte do něj dostatečné množství vody, osolte a přiveďte k varu.
Zatímco se voda zahřívá, listy bílého zelí zbavte dřevnaté stonkové části, cibuli oloupejte a nakrájejte najemno a 4 stroužky česneku oloupejte a prolisujte.
Jakmile voda začne vřít, dejte do ní připravené listy zelí a vařte 10–15 sekund – tomuto procesu se říká blanšírování. Poté zelí z hrnce vyndejte a nechte okapat.
Vezměte si středně velkou mísu, dejte do ní mleté maso a smíchejte ho s nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem a mletou paprikou a dochuťte solí a pepřem.
Dejte si předehřívat troubu na 180 °C a připravte si kulatou zapékací formu o průměru 20 cm (nebo hranatou o velikosti cca 15 cm × 20 cm).
Do připravené formy nalijte drcená rajčata. Zbylé 2 stroužky česneku oloupejte a prolisujte, společně s cukrem a olivovým olejem je přidejte do formy k rajčatům, dochuťte solí a pepřem, promíchejte a dejte stranou.
Na pracovní ploše si rozprostřete listy zelí a do vrchní kulaté části na každý z nich rozdělte ochucené mleté maso.
U každého listu poté postupujte takto: Boční strany zelí překlopte přes maso směrem doprostřed, spodní stranu listu následně překlopte přes maso směrem od sebe a nakonec list zatočte. Takto zatočené listy pokládejte odstávající stranou dolů do rajčatové směsi ve formě.
Jakmile budete mít všechny závitky v zapékací formě, přikryjte je pokličkou nebo alobalem a pečte 55–60 minut při 180–185 °C.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními