Zeleninové kuličky
- 28 minV kuchyni
- 59 minNicnedělání
- 87 minCelkem
- snadnéNáročnost
- 2 porcePočet porcí
Suroviny
- 120 g lilku
- 140 g mrkve
- 120 g růžiček květáku
- 1× velká žlutá cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 30 g ovesných vloček jemných
- 50 g pšeničné bílé mouky hladké
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 lžíce čerstvé hladkolisté petrželové natě (nasekat najemno)
- 2 lžíce řepkového oleje
- 420 g fazolí v rajčatové omáčce z plechovky
- 100 ml vody
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
Postup přípravy
Lilek nakrájejte na větší kostky, mrkev zbavte slupky a nakrájejte na větší kusy a květák rozeberte na růžičky. Takto připravenou zeleninu dejte do středně velkého hrnce, zalijte vodou a vařte doměkka (25–30 minut na středním plameni). Uvařenou zeleninu sceďte a nechte chvilku vychladnout v hrnci (cca 10–15 minut).
Mezitím najemno nakrájejte cibuli a propasírujte česnek. Přidejte k vychladlé zelenině a vše vidličkou rozmělněte na malé kousky. Poté přidejte zbylé ingredience kromě oleje, fazolí a vody, dochuťte solí a pepřem a vytvarujte cca 16 stejně velkých kuliček.
Ve větší pánvi s hlubším dnem rozehřejte na středním až silném plameni olej a kuličky opečte dozlatova (1–2 minuty z každé strany). Poté je zalijte fazolemi v rajčatové omáčce a 100 ml vody. Přiklopte pokličkou a vařte 8–12 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Podávejte teplé.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními