Losos se smetanovou omáčkou s rajčaty a špenátem
- 11 minV kuchyni
- 14 minNicnedělání
- 25 minCelkem
- středníNáročnost
- 4 porcePočet porcí
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 4× filety z lososa (4× cca 200 g)
- 3 lžíce másla
- 4 stroužky česneku (utřít)
- 400 g cherry rajčátek (rozpůlit)
- 500 ml smetany na vaření 12%
- 20 g parmazánu (nastrouhat najemno)
- 2 hrsti čerstvého baby špenátu
- 1 hrst čerstvé hladkolisté petrželové natě (nasekat najemno, lze vynechat)
- 10 g čerstvé bazalky (k podávání)
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
Postup přípravy
Ve větší pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním plameni.
Filety lososa omyjte, osušte a z obou stran osolte a opepřete. Do rozpáleného oleje položte filety lososa kůží dolů a opékejte cca 30 vteřin na středním plameni.
Plamen snižte na mírný a lososa opékejte dalších 5–6 minut. Poté filety otočte a na mírném plameni dopečte ještě 1,5 minuty z druhé strany. Po opečení lososa vyjměte z pánve a ponechte stranou.
Do pánve přidejte máslo, utřený česnek a rozpůlená cherry rajčátka a opékejte cca 2 minuty na mírném plameni. Přimíchejte 500 ml smetany na vaření, přidejte najemno nastrouhaný parmazán a opečeného lososa a nechte provařit 4–5 minut na mírném plameni.
Nakonec přimíchejte baby špenát, bazalku a petrželovou nať a vše vařte ještě 1 minutu na mírném plameni.
Opečeného lososa s omáčkou rozdělte do jednotlivých talířů a podávejte s rýží nebo pečenou zeleninou.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními