Kapustové karbanátky se sýrem
- 25 minV kuchyni
- 48 minNicnedělání
- 73 minCelkem
- středníNáročnost
- 6 kusůPočet porcí
Suroviny
- 500 ml vody
- 200 g listové kapusty
- 30 g toastového chleba (můžete nahradit strouhankou)
- 500 g mletého vepřového masa
- 50 ml polotučného mléka
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 1× vejce velikosti M
- 2 stroužky česneku (nastrouhat najemno)
- 50 g žluté cibule (nakrájet najemno)
- 80 g sýru eidam 30 % tuku (nastrouhat najemno)
- ½ lžičky mletého kmínu
- 40 ml slunečnicového oleje
- 60 g pšeničné bílé mouky hladké
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Nejprve ve středně velkém hrnci přiveďte k varu 500 ml vody.
Jakmile voda začne vřít, vložte do ní kapustu a vařte 4–5 minut na silném plameni. Poté ji sceďte, zchlaďte pod studenou vodou a důkladně vymačkejte přebytečnou vodu.
Takto připravenou kapustu nakrájejte na malé nudličky o délce cca 1 cm.
Nyní si připravte větší mísu a na malé kostičky do ní nakrájejte toastový chleba.
Dále přidejte kapustu, mleté maso, mléko, muškátový oříšek, vejce, česnek, cibuli, eidam, kmín, sůl a pepř a důkladně promíchejte, aby se všechny suroviny propojily. Z hotové směsi si připravte kuličky o hmotnosti 120–130 g.
Jakmile budete mít masovou směs zpracovanou, rozpalte na středním plameni větší pánev se slunečnicovým olejem.
Připravte si také hluboký talíř a nasypte do něj hladkou mouku.
V momentě, kdy bude olej rozpálený, ztlumte plamen na mírný stupeň a začněte připravovat karbanátky: Masovou kuličku lehce zatlačte do talíře s moukou, aby se vytvořila placka o průměru cca 7 cm a výšce 1–1,5 cm.
Vzniklý karbanátek z obou stran obalte, vložte do pánve a smažte pomalu na mírném plameni 9–10 minut z každé strany, tak aby byl na povrchu zlatavý. Pokud olej během smažení lehce vychladne, plamen na pár minut zvyšte na střední stupeň a následně opět ztlumte na mírný. Karbanátky je dobré připravovat pomalu.
Až budou všechny karbanátky hotové, rozdělte je na jednotlivé porce a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními