Chřestové rizoto
- 27 minV kuchyni
- 27 minNicnedělání
- 54 minCelkem
- středníNáročnost
- 4 porcePočet porcí
Postup přípravy
Nejprve si připravte zeleninu. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Chřest očistěte a ulomte jeho spodní část (cca 2–3 cm), poté ho nakrájejte na 2 cm dlouhé kousky a oddělte spodní, tvrdší část od vrchní, měkčí.
V pánvi s hlubším dnem rozehřejte olej a na mírném plameni na něm orestujte chřest se špetkou soli. Nejprve přidejte spodní půlku chřestu a restujte 1 minutu, poté přidejte vršky a půlku množství česneku a restujte 30 vteřin. Následně pánev stáhněte z plamene a vyndejte z ní chřest.
Poté vraťte pánev zpět na sporák, plamen zapněte na mírný a na pánvi opékejte 4–6 minut cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte k ní zbytek česneku a 2 lžíce másla a opékejte dalších 30 vteřin na mírném plameni.
Poté zvyšte sílu plamene na střední, přidejte rýži a restujte 1 minutu. Vše zalijte vínem a vařte, dokud se víno nevypaří. Následně přilijte 300 ml vývaru a vařte na mírném až středním plameni, dokud se vývar téměř nevstřebá.
Poté přilijte dalších 100–200 ml vývaru a ve vaření pokračujte stejným způsobem, dokud nespotřebujete všechen vývar (vždy nechte část vývaru vstřebat a následně přilijte dalších 100–200 ml). Celý proces potrvá 20–25 minut.
Jakmile spotřebujete veškerý vývar a rýže je uvařená, stáhněte pánev z plamene a do směsi zamíchejte zbylé 2 lžíce másla, 80 g parmazánu a orestovaný chřest. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Hotové rizoto rozdělte do jednotlivých talířů, každou porci posypte zbylým parmazánem a ihned podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními