Brokolicová polévka s čedarem
- 30 minV kuchyni
- 15 minNicnedělání
- 45 minCelkem
- snadnéNáročnost
- 4 porcePočet porcí
Suroviny
Postup přípravy
Ve středně velkém hrnci rozehřejte na středním plameni 40 g másla a 3 lžíce olivového oleje. Mezitím si oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli.
Jakmile je tuk rozpálený, vložte cibuli do hrnce a opékejte ji na středním plameni 5–6 minut.
Mezitím omyjte brokolici, rozeberte ji na růžičky a nakrájejte na malé kousky. Pokud chcete využít i stonek, do hrnce ho přidejte o 5 minut dříve než brokolicové růžičky – vyžaduje totiž delší dobu vaření.
K opečené cibuli přidejte nakrájenou brokolici a opékejte na středním plameni 5–6 minut.
Následně do hrnce nalijte 600 ml zeleninového vývaru a přidejte citronovou kůru a šťávu, mletý muškátový oříšek, sůl a pepř a vše společně vařte 11–12 minut na středním plameni.
Jakmile je brokolice měkká, přilijte do hrnce 200 ml smetany ke šlehání a vše vařte další 2–3 minuty na středním plameni.
Provařenou polévku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.
Nakonec polévku dle potřeby dochuťte, rozdělte do jednotlivých talířů a před podáváním každou porci posypte najemno nastrouhaným čedarem.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními