Svatomartinská husa
- 30 minV kuchyni
- 138 minNicnedělání
- 168 minCelkem
- středníNáročnost
- 6 porcíPočet porcí
Postup přípravy
Dejte si předehřívat troubu na 165–170 °C a připravte si větší pekáč (min. 30 cm × 40 cm).
Neoloupaná jablka nakrájejte na větší kusy a zbavte jádřinců a cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Obojí dejte do připraveného pekáče a přilijte vodu.
Husu omyjte, osušte a poté důkladně osolte, opepřete a okmínujte. Nezapomeňte husu osolit, opepřit a okmínovat i uvnitř dutiny.
Připravenou husu vložte do pekáče, pekáč obalte alobalem, dejte do předehřáté trouby a pečte 80–85 minut na 165–170 °C.
Zatímco se husa peče, vezměte si malou misku a smíchejte v ní med s octem a sušeným tymiánem.
Po uplynutí uvedeného času vyjměte pekáč z trouby a teplotu v troubě zvyšte na 185–190 °C. Z pekáče sundejte alobal a husu po celém povrchu potřete směsí medu, octa a tymiánu.
Jakmile bude trouba vyhřátá, vraťte pekáč zpět do trouby a pečte dozlatova dalších 55–60 minut. Každých 15 minut husu potírejte směsí medu, octa a tymiánu.
Po upečení pekáč vyjměte z trouby, husu rozdělte na požadované porce a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními