Řepná polévka
- 20 minV kuchyni
- 88 minNicnedělání
- 108 minCelkem
- snadnéNáročnost
- 5 porcíPočet porcí
Suroviny
- 1× velká žlutá cibule (cca 130 g)
- 4 stroužky česneku
- 500 g syrové červené řepy
- 2 lžíce řepkového oleje
- 100 ml bílého vína
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 5 g stonků z čerstvého kopru
- 3× snítka čerstvého rozmarýnu
- 100 g zakysané smetany
- 3 lžíce čerstvého kopru (nasekat najemno)
- 1 lžíce čerstvé máty (nasekat najemno)
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
Postup přípravy
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo a řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Ve větším hrnci rozehřejte 2 lžíce řepkového oleje. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a na mírném až středním plameni opékejte 1–2 minuty. Poté přidejte nahrubo nakrájený česnek a opékejte dalších 30 vteřin na mírném až středním plameni. Následně přidejte na kostičky nakrájenou řepu a přilijte 100 ml bílého vína. Na vysokém plameni nechte víno téměř vypařit (5–6 minut).
Poté přilijte 1,5 l vývaru, přidejte stonky kopru a snítky rozmarýnu a vařte, dokud řepa nezměkne (70–80 minut).
Po změknutí řepy obsah hrnce rozmixujte v mixéru nebo pomocí tyčového mixéru. Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem a každou porci podávejte se zakysanou smetanou, najemno nasekaným čerstvým koprem a najemno nasekanou mátou.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními