Pomazánka z pečené zeleniny
- 27 minV kuchyni
- 78 minNicnedělání
- 105 minCelkem
- snadnéNáročnost
- 4 porcePočet porcí
Suroviny
- 2× červená paprika (2× 160 g)
- 1× malý lilek (cca 200 g)
- 1× palice česneku
- 4 lžíce řepkového oleje
- 300 g růžiček květáku
- 3 lžíce čerstvé petrželové natě (nakrájet najemno)
- šťáva z ½ středního citronu (nebo víc dle chuti)
- 1× malá chilli paprička (nebo 1 lžička mletého chilli)
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Dejte si předehřívat troubu na 200 °C, nachystejte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
Nyní si připravte zeleninu: Papriky rozkrojte napůl, očistěte a zbavte jadýrek. Lilek omyjte a rozkrojte napůl. Palici česneku rozkrojte podélně napůl.
Připravené papriky, lilek i česnek položte rozkrojenou stranou na plech, zalijte 2 lžícemi řepkového oleje a pečte 25–35 minut na 200–210 °C. Zatímco se vše peče, růžičky květáku obalte ve zbylém řepkovém oleji, soli a pepři. Po cca 10 minutách pečení obalené květákové růžičky přidejte na plech a pečte, dokud se na povrchu lilku a paprik nezačnou dělat černé puchýře a květák nezačne hnědnout.
Upečené ingredience vyjměte z trouby a lilek s paprikou na 10 minut zabalte do uzavíratelné nádoby nebo plastového sáčku – zelenina se zapaří a slupka půjde lehce sloupnout.
Květák mezitím dejte do větší mísy, rozmělněte ho vidličkou na hrubší konzistenci a vymáčkněte k němu pečený česnek. Petrželovou nať nakrájejte najemno a také ji přidejte ke květáku.
Lilek a papriku oloupejte, společně s citronovou šťávou, chilli papričkou a olivovým olejem je dejte do mixéru a rozmixujte. Poté je nalijte do pánve a za občasného míchání vařte 10–15 minut na středním plameni – směs tak bude houstnout.
Uvařenou směs přendejte ke květáku, promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Hotovou pomazánku dejte chladit do lednice alespoň na 30 minut a poté podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními