Květákové kari s rýží
- 24 minV kuchyni
- 27 minNicnedělání
- 51 minCelkem
- snadnéNáročnost
- 2 porcePočet porcí
Suroviny
- 150 g basmati rýže v suchém stavu (můžete použít i jasmínovou)
- 465 ml vody
- 1× velká žlutá cibule (cca 90 g)
- 4 stroužky česneku
- 250 g květáku
- 2 lžíce řepkového oleje
- 2 lžičky kari koření
- 165 ml kokosového mléka
- 80 g čerstvého hrášku (lze použít mražený)
- 1 lžička třtinového cukru
- 2 lžičky šťávy z limetky
- sůl
Postup přípravy
Nejprve si dejte vařit rýži: Propláchněte ji pod vodou, dejte do menšího hrnce, zalijte 300 ml vody a přiveďte k varu. Poté plamen snižte na mírný až střední stupeň a rýži vařte doměkka, což potrvá 15–20 minut.
Mezitím si připravte další ingredience: Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, česnek oloupejte a prolisujte a květák rozdělte na menší růžičky.
Ve středně velkém hrnci rozehřejte řepkový olej a na mírném až středním plameni na něm 3–4 minuty opékejte cibuli. Poté přidejte prolisovaný česnek a kari koření a opékejte další 1–2 minuty. Následně do hrnce přilijte kokosové mléko a 165 ml vody, plamen zvyšte na silný stupeň a vařte 7–9 minut.
Po uvaření směsi hrnec sundejte z plamene a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Plamen snižte na střední stupeň, hrnec na něj vraťte, do směsi přidejte růžičky květáku a vařte, dokud květák nezměkne a směs nezhoustne – potrvá to 10–15 minut, záleží na velikosti růžiček květáku.
Jakmile bude květák uvařený, hrnec stáhněte z plamene, přidejte do něj hrášek a vše dochuťte třtinovým cukrem, šťávou z limetky a solí.
Uvařené květákové kari podávejte s rýží.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními