Hrášková polévka
- 24 minV kuchyni
- 23 minNicnedělání
- 47 minCelkem
- snadnéNáročnost
- 6 porcíPočet porcí
Suroviny
- 1× velká žlutá cibule (cca 120 g)
- 3 stroužky česneku
- 200 g syrových brambor varného typu B
- 8× plátek anglické slaniny
- 4 lžíce vody
- 2 lžíce řepkového oleje
- 900 ml zeleninového vývaru (můžete nahradit vodou s kvalitním bujonem)
- 400 g mraženého hrášku
- 1 lžíce šťávy z citronu
- 4 lžíce zakysané smetany 12%
- 1 lžička soli
Postup přípravy
Nejprve oloupejte a poté najemno nakrájejte cibuli a česnek. Bramboru oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
Poté do většího hrnce vyskládejte plátky slaniny, přilijte 4 lžíce vody a začněte zahřívat na středním plameni. Jakmile se voda vypaří a tuk na slanině změkne, což zabere 2–3 minuty, snižte plamen na mírný a slaninu opékejte dozlatova 1–2 minuty z každé strany. Opečenou slaninu vyndejte z hrnce a dejte stranou.
Do hrnce přilijte 2 lžíce řepkového oleje a nechte jej rozehřát. Přidejte nakrájenou cibuli a na mírném plameni opékejte přibližně 4 minuty, dokud cibule nezesklovatí.
K cibuli přidejte nakrájený česnek a opékejte další 1 minutu na středním plameni. Následně přilijte 900 ml zeleninového vývaru a přidejte na kostičky nakrájenou bramboru. Plamen zvyšte na vysoký stupeň a obsah hrnce přiveďte k varu.
Jakmile se směs začne vařit, snižte plamen na střední a vařte, dokud brambory nezměknou (8–10 minut).
Po změknutí brambor do hrnce přidejte mražený hrášek a vše vařte další 2–3 minuty na středním plameni. Poté odstavte z plamene.
Nakonec obsah hrnce rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, dochuťte solí a citronovou šťávou, rozdělte do jednotlivých talířů a podávejte s opečenou slaninou a zakysanou smetanou.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními