Grilované zelí
- 20 minV kuchyni
- 35 minNicnedělání
- 55 minCelkem
- snadnéNáročnost
- 6 porcíPočet porcí
Suroviny
- 1× střední hlávka bílého nebo červeného zelí (asi 2,5 kg)
- 60 ml olivového oleje
- 80 g parmazánu (nastrouhat najemno)
- 2 stroužky česneku (prolisovat)
- 1 lžička čerstvých lístků tymiánu (můžete vynechat)
- 0,66 šálku neloupaných mandlí (nasekaných, nebo nasekaných vlašských ořechů)
- 1× menší jarní cibulka k podávání (nasekat najemno)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 220 °C (popřípadě rozpalte gril), připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem.
Zelí rozkrojte na polovinu a obě poloviny nakrájejte podélně na cca 3 cm silné plátky. Plátky položte na plech, lehce je pokapejte olejem a osolte.
V malé misce smíchejte parmazán, česnek, tymián a pepř. Vmíchejte cca 30 ml oleje, aby vznikla sypká pasta. Pastu vmasírujte do každého zelného klínu a napěchujte ji i mezi listy. Zelí poté zlehka pokapejte ještě trochou zbylého oleje. Pečte, dokud zelí místy lehce nezhnědne (25–30 minut na 220 °C).
Následně plech vyjměte z trouby a zelí posypte mandlemi (nebo ořechy). Pečte ještě asi 5 minut, dokud zelí nezměkne a nezkaramelizuje a ořechy nezezlátnou a neopečou se.
Pokrm posypte nasekanou čerstvou cibulkou a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními