HledatHledatMojeMojeKošíkKošík 0
Chci vařit Obchod Kontaktujte nás

Postup přípravy

1

Nejprve předehřejte troubu na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.

2

Následně si připravte zeleninu: Papriky rozkrojte na půl, očistěte a zbavte jadýrek. Lilek omyjte a rozkrojte napůl. Připravené papriky i lilek a položte rozkrojenou stranou na plech a dejte péct do trouby předehřáté na 200–210 °C na 25–35 minut nebo dokud se na povrchu zeleniny nezačnou dělat černé puchýře.

3

Po opečení plech vytáhněte z trouby a zeleninu rychle přemístěte do uzavíratelné krabičky nebo do misky, kterou poté překryjte potravinářskou fólií, aby se zelenina zapařila a slupka šla lehce sloupnout. Takto uloženou zeleninu nechte vychladnout.

4

Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Jakmile zelenina vychladne, což potrvá zhruba 20–30 minut, sloupněte z paprik a lilku slupku a poté vše nakrájejte na kostičky.

5

Ve středně velkém hrnci rozehřejte 4 lžíce olivového oleje na středním plameni a poté přidejte nakrájený lilek, papriky a česnek. Za občasného míchání opékejte 20–25 minut na mírném až středním plameni.

6

Poté k zelenině přidejte 1 lžičku kvasného octa a vše opékejte za občasného míchání dalších 10–15 minut, dokud není směs zredukovaná zhruba na polovinu.

7

Nakonec obsah hrnce rozmixujte dohladka, osolte dle chuti a podávejte.

TIP
Podávejte k masu, s vejci nebo přidejte do zeleninových salátů – využití ajvaru nezná mezí! Bez zavaření vydrží ajvar v lednici 4–5 dní.
Autor receptu
Tým 30 minut v kuchyni
Založte si svůj receptář
  • Ukládejte si oblíbené recepty
  • Pište si poznámky k receptům
  • Mějte přehled o svých hodnoceních

Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními

Více informací o receptáři www.jimezdrave.cz
Děláme zdravé a snadné recepty pro celou rodinu