Ajvar
- 25 minV kuchyni
- 102 minNicnedělání
- 127 minCelkem
- snadnéNáročnost
- 7 porcíPočet porcí
Postup přípravy
Nejprve předehřejte troubu na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.
Následně si připravte zeleninu: Papriky rozkrojte na půl, očistěte a zbavte jadýrek. Lilek omyjte a rozkrojte napůl. Připravené papriky i lilek a položte rozkrojenou stranou na plech a dejte péct do trouby předehřáté na 200–210 °C na 25–35 minut nebo dokud se na povrchu zeleniny nezačnou dělat černé puchýře.
Po opečení plech vytáhněte z trouby a zeleninu rychle přemístěte do uzavíratelné krabičky nebo do misky, kterou poté překryjte potravinářskou fólií, aby se zelenina zapařila a slupka šla lehce sloupnout. Takto uloženou zeleninu nechte vychladnout.
Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Jakmile zelenina vychladne, což potrvá zhruba 20–30 minut, sloupněte z paprik a lilku slupku a poté vše nakrájejte na kostičky.
Ve středně velkém hrnci rozehřejte 4 lžíce olivového oleje na středním plameni a poté přidejte nakrájený lilek, papriky a česnek. Za občasného míchání opékejte 20–25 minut na mírném až středním plameni.
Poté k zelenině přidejte 1 lžičku kvasného octa a vše opékejte za občasného míchání dalších 10–15 minut, dokud není směs zredukovaná zhruba na polovinu.
Nakonec obsah hrnce rozmixujte dohladka, osolte dle chuti a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními