Čočková polévka
- 12 minV kuchyni
- 22 minNicnedělání
- 34 minCelkem
- snadnéNáročnost
- 4 porcePočet porcí
Suroviny
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1× velká žlutá cibule (nakrájet najemno)
- 4 stroužky česneku (oloupat)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička koření garam masala
- 1 lžička kari koření
- 400 g loupaných krájených rajčat z konzervy
- 900 ml zeleninového vývaru (nebo stejného množství vody s kvalitním bujónem)
- 200 g červené čočky v suchém stavu
- ¼ lžičky mletého chilli (lze vynechat)
- 1× šťáva ze 2 středně velkých limetek (nebo 1 středně velkého citronu)
- 2 lžíce čerstvého koriandru (nasekat najemno)
- 8 lžic bílého řeckého jogurtu (10 % tuku)
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
Postup přípravy
Ve větším hrnci rozehřejte 2 lžíce řepkového oleje. Do rozehřátého oleje přidejte najemno nakrájenou cibuli a na středním plameni opékejte 3–4 minuty.
Poté k cibuli prolisujte 4 stroužky česneku, přidejte rajčatový protlak, koření garam masala a kari koření a opékejte 60–90 vteřin. Následně do hrnce přilijte rajčata z plechovky a 800 ml zeleninového vývaru, přidejte červenou čočku a mleté chilli a vařte na středním plameni, dokud čočka nezměkne, což potrvá 15–20 minut. Dle potřeby polévku nařeďte vývarem a dochuťte solí a pepřem.
Po provaření polévku rozdělte do jednotlivých talířů a každou porci před podáváním pokapejte šťávou z limetky a ozdobte řeckým jogurtem a najemno nasekaným čerstvým koriandrem.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními