HledatHledatMojeMojeKošíkKošík 0
Chci vařit Obchod Kontaktujte nás

Kopr

Kopr původně pochází z oblasti Ruska, západní Asie a Středomoří. Sbírají se z něj především listy, ale i semena. Obsahuje výrazné silice, deriváty kumarinu, bílkoviny, aminy, organické kyseliny, flavonoidy, karoten, minerály a další zdraví prospěšné látky. Má močopudné vlastnosti, tiší zažívací problémy a ulevuje při kašli. Pomáhá při problémech se spánkem a s bolestí hlavy. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv a trávení celkově. Čerstvý kopr se výborně hodí k rybám, mořským plodům, ke kořenové zelenině, k zelí, květáku a okurkám. Listy, květy i semena se používají do láků při nakládání zeleniny. Vynikající je z něj i ocet, do kterého se nedávají listy, ale květy a semínka kvůli výraznější chuti. Uchovat kopr můžete různými způsoby - například sušením, mražením, naložením v soli či nálevu.

Recepty, které obsahují Kopr