Kukuřičný škrob
KukuĹ™iÄŤnĂ˝ škrob je rafinovaná a odtuÄŤnÄ›ná kukuĹ™iÄŤná mouka. RozdĂl mezi kukuĹ™iÄŤnĂ˝m a bramborovĂ˝m škrobem je, Ĺľe kukuĹ™iÄŤnĂ˝ neobsahuje nebezpeÄŤnĂ˝ solanin a má nĂzkou nutriÄŤnĂ hodnotu, jeho glykemická hodnota je ovšem vysoká. Je tak proto mnohem zdravÄ›jšà neĹľ jeho známÄ›jšà varianta. Je pĹ™irozenÄ› bezlepkovĂ˝, proto se doporuÄŤuje lidem s alergiĂ na lepek ÄŤi celiakiĂ. Obsahuje vitaminy A, C, E a minerály draslĂk, Ĺľelezo, hořčĂk, zinek, a fosfor. Pozor by si na nÄ›j mÄ›li dát lidĂ© s inzulĂnovou rezistencĂ, diabetici a lidĂ© drĹľĂcĂ redukÄŤnĂ dietu, protoĹľe má tendenci zvyšovat tÄ›lesnou váhu. V kuchyni najde stejnĂ© uplatnÄ›nĂ jako škrob z brambor, tedy pĹ™i zahušťovánĂ, do omáček ÄŤi mouÄŤnĂkĹŻ. VĂ˝bornÄ› váže vodu.