Jahody
Jahody jsou typickou evropskou rostlinou, kterou mĹŻĹľete pÄ›stovat jak na zahrádce, tak si na nich pochutnat na procházce v lese. V letnĂch mÄ›sĂcĂch jim nikdo neunikne, a vĹŻbec nenĂ tĹ™eba se dĂvat na mnoĹľstvĂ. MajĂ minimum kaloriĂ, mĂ©nÄ› neĹľ meloun ÄŤi dĂ˝nÄ›, obsahujĂ aĹľ 90 % vody, a tak jsou velmi dietnĂ. NejvĂ˝znamnÄ›jšà sloĹľkou jsou sacharidy, ale najdeme v nich i vitamĂn C, kyselinu listovou, draslĂk a Ĺľelezo. MÄ›li by se objevit v jĂdelnĂÄŤku tÄ›ch, kteřà trpĂ dnou, chudokrevnostĂ, onemocnÄ›nĂm jater ÄŤi cĂ©v. PĹŻsobĂ rovněž protizánÄ›tlivÄ› na kĹŻĹľi. ZákladnĂ Ăşprava: Nejlepšà jsou ÄŤerstvÄ› natrhanĂ©, u nichĹľ jen odstranĂte zelenou šťopku, umyjete od neÄŤistot a mĹŻĹľete konzumovat, jak je vám libo – v koktejlu, smoothie, v dezertech, dortech apod.