Cizrna
Cizrna neboli Ĺ™ĂmskĂ˝ hrách pocházĂ z oblasti Turecka a SĂ˝rie. PÄ›stuje se jĂ aĹľ 45 druhĹŻ, ale u nás je známá pĹ™edevšĂm cizrna beranĂ, která svĂ© jmĂ©no dostala podle vzhledu zrna. Má jemnÄ› ořÚkovou chuĹĄ a ze všech luštÄ›nin je nejvÄ›tšĂm zdrojem Ĺľeleza. Za nĂm v zástupu stojĂ i dalšà živiny, pĹ™edevšĂm zdravĂ© tuky a vláknina. Cizrna pomáhá proti obezitÄ›, kardiovaskulárnĂm chorobám a vysokĂ©mu cholesterolu. ZákladnĂ Ăşprava: Cizrna vyĹľaduje ÄŤas, ale ne vaši pozornost. Nejprve ji namoÄŤte v hrnci na 10–15 hodin do vody, aby nabobtnala. PotĂ© vodu slejte, zalejte novou a vaĹ™te 2–3 hodiny. Hrnec nepĹ™ikrĂ˝vejte a vodu nesolte. Vykouzlete z nĂ polĂ©vky, pomazánky i zdravĂ© mlsánĂ k televizi.