Ovesná mouka
Ovesná mouka je vĂ˝jimeÄŤná tĂm, Ĺľe neobsahuje klasickĂ˝ lepek, ale jen protein avenin, tedy ovesnĂ˝ glutein, na kterĂ˝ je alergie velice vzácná. S rezervou tak ovesnou mouku mĹŻĹľe povaĹľovat za bezlepkovou. Obsahuje bĂlkoviny, vlákninu, z minerálĹŻ mangan, hořčĂk, selen, měď ÄŤi draslĂk. SniĹľuje riziko onemocnÄ›nĂ srdce, sniĹľuje hladinu cholesterolu a krevnĂ tlak. Na zasycenĂ vám bude staÄŤit jen málo. Oproti jinĂ˝m moukám je práce s nĂ o trochu sloĹľitÄ›jšĂ, protoĹľe tÄ›sto tolik nepojĂ. Ovesnou mouku mĹŻĹľete pouĹľĂt na pĹ™Ăpravu slanĂ˝ch a sladkĂ˝ch tÄ›st, kašĂ, k zahuštÄ›nĂ polĂ©vek a omáček, pĹ™idat ji mĹŻĹľete takĂ© do chlebovĂ©ho tÄ›sta. UdÄ›láte z nĂ skvÄ›lĂ© palaÄŤinky, lĂvaneÄŤky ÄŤi pomazánky.