Fazole
Fazole do Evropy pĹ™ivezli španÄ›lštĂ kolonizátoĹ™i a dnes se jich pÄ›stuje aĹľ na 50 odrĹŻd. V našich konÄŤinách na talĂĹ™i skonÄŤĂ pĹ™edevšĂm fazole ÄŤernĂ©, ÄŤervenĂ©, bĂlĂ© nebo mungo. DĂky velkĂ©mu mnoĹľstvĂ bĂlkovin se jim pĹ™ezdĂvá maso chudĂ˝ch. Jejich vĂ˝hodou je i to, Ĺľe majĂ nĂzkĂ˝ glykemickĂ˝ index a vĂ˝raznÄ› sniĹľujĂ hladinu cukru v krvi. Proto by je do svĂ©ho jĂdelnĂÄŤku mÄ›li pravidelnÄ› zaĹ™azovat hlavnÄ› diabetici. Fazole jsou takĂ© bohatĂ© na riboflavin (B2), kyselinu listovou, vitamin E, karoten, niacin a dalšà vitaminy Ĺ™ady B. Z minerálnĂch látek obsahujĂ hořčĂk a vápnĂk a měď. SniĹľujĂ krevnĂ tlak a rozpouštĂ moÄŤovĂ© kamĂnky. ZákladnĂ Ăşprava: ZralĂ© fazole jsou mĂrnÄ› jedovatĂ©, vaĹ™enĂm se ale nebezpeÄŤnĂ© toxiny odplavĂ. Fazole jsou součástĂ mnoha receptĹŻ na polĂ©vky, kaše, saláty, hlavnĂ jĂdla i koláče.