Červená čočka
Červená čočka pochází z Asie a její výhodou je, že nemá šlupku jako ostatní luštěniny. Proto se nemusí předem namáčet, zároveň se vždy rozvaří. Po uvaření totiž vypadá spíše jako kaše, proto se ji nesnažte zahrnovat do salátů, ale spíše polévek, omáček či jako přílohu. Je první luštěninou, kterou mohou jíst děti od 8 měsíců. Plnohodnotně nahrazuje maso, protože se jedná o komplexní bílkovinu. Dále obsahuje vit. B6, železo, mangan, zinek a další minerály. Reguluje hladinu cukru v krvi, zpomaluje vyprazdňování žaludku, proto na dlouho zasytí. Doporučuje se při diabetu a redukční dietě. Základní úprava: Příprava červené čočky je snadná. Čočku nejdříve propláchněte v cedníku pod studenou vodou. Potom ji vložte do hrnce a zalejte studenou vodou. Nesolte. Vařte 5 minut bez zakrytí, až poté posolte a nechte dalších 10 minut vařit na mírném plameni. Tekutinu by do sebe měla celou vsáknout.