Žitná mouka
Žito je jedna z nejzdravějších obilovin na světě a zároveň vydatnější než ostatní obilné mouky. Její výhodou je, že neobsahuje tolik lepku jako pšenice nebo ječmen, díky tomu je z ní pečivo mnohem zdravější. V těstě se tvoří méně bublin, a proto pečivo není tak nadýchané, ale spíše hutnější. Obilky žita obsahují 70 % sacharidů, dále bílkoviny a množství minerálních látek, jako draslík, fosfor, železo nebo fluor. Žitné výrobky pomáhají bojovat s cukrovkou a tělesnou váhou, rakovinou, problémy se střevy a funguje jako prevence proti nádorovým onemocněním. Základní úprava: Celozrnná žitná chlebová mouka se používá převážně k pečení chleba a do perníkových těst. Aby dobře kynulo, doporučujeme ke 4 dílům vždy přidat alespoň jeden díl mouky světlé.