VodnĂ meloun
Jeho pĹŻvod nenĂ zcela jasnĂ˝, ale pravdÄ›podobnÄ› pocházĂ z Afriky. V Ĺ™eÄŤtinÄ› meloun znamená velkĂ© jablko, kterĂ© nelze pĹ™ehlĂ©dnout. Meloun se pÄ›stuje v mnoha druzĂch, barvách a tvarech, u nás je známĂ˝ hlavnÄ› meloun vodnĂ a cukrovĂ˝, kterĂ© majĂ takĂ© nÄ›kolik odrĹŻd. Z odrĹŻd vodnĂho melounu je nejznámÄ›jšà Dunaj. Je nĂzkokalorickĂ˝ a uspokojĂ vás, kdyĹľ dostanete chuĹĄ na sladkĂ©. Obsahuje kyselinu citronovou, listovou a jableÄŤnou, Ĺľelezo, vápnĂk, vit. A a C. VodnĂ meloun je zdrojem ke zdravĂ. Pomáhá ledvinám, krevnĂmu obÄ›hu a stĹ™evĹŻm. CelĂ˝ zralĂ˝ meloun poznáte podle seschlĂ© šťopky a pĹ™i poklepánĂ musĂ vydat kovovĂ˝ zvuk. Ĺ˝lutĂ© skrvny nevadĂ, jsou známkou zralosti. ZákladnĂ Ăşprava: Rozkrojte meloun na pĹŻl a krájejte jej na mÄ›sĂÄŤky. Ĺ ĹĄavnatou duĹľinu pak jednoduše odkrojĂte ÄŤi vykoušete. Nekonzumujte jej spoleÄŤnÄ› s chladnĂ˝mi nápoji a mlĂ©ÄŤnĂ˝mi vĂ˝robky.