Višně
StejnÄ› jako jejich pĹ™ĂbuznĂ© tĹ™ešnÄ› pocházĂ višnÄ› z Asie. Jejich chuĹĄ je ale mĂrnÄ› kyselejšĂ. DoporuÄŤujĂ se kojĂcĂm maminkám, protoĹľe podporujĂ tvorbu mateĹ™skĂ©ho mlĂ©ka. StejnÄ› jako tĹ™ešnÄ› jsou bohatĂ˝m zdrojem jĂłdu, hořčĂku, draslĂku, zinku, mÄ›di, vápnĂku dále betakarotenu a z vitamĂnĹŻ to jsou C, E, B (B1, B2, B3, B6 ) a P. NapomáhajĂ správnĂ© funkci štĂtnĂ© Ĺľlázy a fungujĂ i jako prevence proti nachlazenĂ. PĹŻsobĂ protizánÄ›tlivÄ›. HodĂ se pĹ™i dietách, protoĹľe jsou nĂzkokalorickĂ©. ZákladnĂ Ăşprava: Omyjte je a zbavte šťopky. Snadno je rozpĹŻlĂte v mĂstÄ› rĂ˝hy, potĂ© vydlábnete pecku. TĹ™ešnÄ› se uplatnĂ v koláčĂch, zavaĹ™eninách, dĹľemech ÄŤi v omáčce k masu. Pozor, nikdy je nezapĂjejte vodou!