Salátové listy
ListovĂ© saláty vĂ©vodĂ v kuchyni na jaĹ™e, a hlavnÄ› v lĂ©tÄ›. Existuje jich mnoho druhĹŻ a kaĹľdĂ˝ má svou zvláštnĂ charakteristiku. V našich konÄŤinách si mĹŻĹľeme pochutnat na salátu hlávkovĂ©m, Ĺ™ĂmskĂ©m, ledovĂ©m, patřà mezi nÄ› i rukola, dubáček, ÄŤekanka, polnĂÄŤek i štÄ›rbák. Saláty se od sebe lišà nejen velikostĂ, ale pĹ™edevšĂm chutĂ a listovou strukturou. PrvnĂ tĹ™i zmĂnÄ›nĂ© majĂ spĂš neutrálnĂ chuĹĄ, zato napĹ™Ăklad rukola je mĂrnÄ› štiplavá. Všechny saláty jsou bohatĂ˝m zdrojem vitaminu K, kterĂ˝ pomáhá srážet krev, a C, dále obsahujĂ kyselinu listovou, která je dĹŻleĹľitá pro krvetvorbu, draslĂk, kterĂ˝ reguluje krevnĂ tlak, a vlákninu. NejlĂ©pe nám listovĂ© saláty posloužà ve studenĂ© kuchyni, ale tĹ™eba ÄŤekanka je vhodná i pro tepelnou Ăşpravu – dá se zapĂ©kat a smaĹľit.