Rýže
Není rýže jako rýže. Dělí se podle velikosti i barvy a každá má i jiné výživové hodnoty. Dělí se tedy na dlouhozrnnou, středně a krátkozrnnou – typická pro rizota. Jasmínová rýže má květinovou vůni a je výborná ke všem omáčkám, protože se lepí. Naopak basmati rýže se nelepí, je dlouhozrnná a hodí se k dušení a oblíbená je pro její krátkou přípravu – 10 minut. Arborio rýži nezapomeňte koupit, když máte chuť na rizoto. Je malá a kulatá. Najít se dá i celozrnná, která obsahuje mnohonásobně vyšší podíl živin než rýže bílá, opracovaná. Obsahuje vit. sk. B a E, dále fosfor, selen, mangan a železo. Má pozitivní účinky na metabolismus, zbavuje tělo škodlivin a zvyšuje imunitu. Nenadýmá a má málo kalorií. Před vařením rýži nejdříve propláchněte ve vodě a přidejte vodu, nejlépe v poměru 1 : 3. Osolte a přiveďte k varu. Vodu nechte odpařit, čekejte, až je rýže měkká. Poté ji opět propláchněte vodou a podávejte. U rýže bychom také rádi zmínili rýžovou krupičku. Rýžová krupička je přirozeně bezlepková, velice výživná a lehce stravitelná. Je vhodná na přípravu rýžové kaše, do těst, moučníků, na zahuštění polévek, omáček i do knedlíků.U rýže bychom také rádi zmínili rýžovou krupičku. Rýžová krupička je přirozeně bezlepková, velice výživná a lehce stravitelná. Je vhodná na přípravu rýžové kaše, do těst, moučníků, na zahuštění polévek, omáček i do knedlíků.