Rukola
Domovinou rukoly je slunná Itálie. Patřà do listovĂ© zeleniny a má nenapodobitelnou jemnÄ› pikantnĂ chuĹĄ, která je mĂrnÄ› ostrá a štiplavá. ChuĹĄ mladĂ˝ch lĂstkĹŻ dokonce pĹ™ipomĂná Ĺ™edkviÄŤku. Obsahuje vysokĂ© mnoĹľstvĂ vitamĂnu C a betakarotenu. Je spolehlivĂ˝m lĂ©kem proti ĂşnavÄ› a snĂĹľenĂ© imunitÄ›. DoporuÄŤuje se lidem, kteřà majĂ problĂ©m s játry, protoĹľe je detoxikuje a ÄŤistĂ, stejnÄ› jako krev. Má moÄŤopudnĂ© a projĂmavĂ© účinky, ale zase vám navodĂ vyššà chuĹĄ k jĂdlu. Staršà listy mĹŻĹľete mĂrnÄ› povaĹ™it, abyste se zbavili hoĹ™kosti. Pokud ji pĹ™ipravĂte jako špenát, mĹŻĹľete ji podávat i dÄ›tem. Rukolu pouĹľijte do salátĹŻ ÄŤi pomazánek, k masĹŻm jako pĹ™Ăloha – jen ji nechte orestovat na olivovĂ©m oleji.