HledatHledatMojeMojeKošíkKošík 0
Chci vařit Obchod Kontaktujte nás

Pohanka

Pohanka obecná je prastarou kulturní plodinou ze Střední Asie. U nás má ale tradici již od 12. století. Při jejím výběru jděte po barvě a způsobu výroby. Preferujte mechanicky loupaná zrna, která mají zelenou či khaki barvu. Obsahuje vitamíny B, C a E, minerály, a hlavně významný sacharid – škrob. Pohanka má skvělé zdravotní účinky. Budete s ní stárnout pomaleji, zlepšíte obranyschopnost organismu a zabráníte vzniku osteoporóze. Je vhodná pro lidi, kteří mají nízkou toleranci na lepek. Při vaření pohanky postupujte stejně jako u rýže. Tedy nejdříve opláchněte a dejte vařit do osolené vody na 5 minut. Poté odstavte a nechte 15–20 minut dojít. Změkne tak a získá na objemu.
U pohanky bychom také rádi zmínili pohankovou krupici, což jsou jen nahrubo umletá pohanková zrna. Pohankovou krupici můžete použít do mnoha receptů na polévky, palačinky, rizota, a především na pohankovou kaši. Pohanková krupice rychle houstne, proto ji vždy zřeďte horkým mlékem.