Pistácie
PistáciovĂ© oĹ™echy pocházĂ z CentrálnĂ Asie. Jsou superpotravinou s nĂzkou kalorickou hodnotou, lahodnou chutĂ a lehce stravitelnĂ©. Lze je konzumovat jak syrovĂ©, tak praĹľenĂ©. ÄŚasto narazĂte na pistácie loupanĂ©. SolenĂ˝m se radÄ›ji vyhnÄ›te. V obchodÄ› se dĂvejte na barvu plodu, ÄŤĂm je totiĹľ zelenÄ›jšĂ, tĂm je kvalitnÄ›jšĂ. Pistácie jsou bohatĂ© na vit. B, A, E, minerálnĂ látky, jako draslĂk, hoĹ™Ăk, fosfor, vápnĂk ÄŤi zinek a nejvĂce obsahujĂ Ĺľeleza a mÄ›di, jĂĹľ celĂ˝ jeden šálek vám dodá 44 % DDD. Pistácie majĂ blahodárnĂ© účinky na kosti, podporujĂ tvorbu ÄŤervenĂ˝ch krvinek, redukujĂ mnoĹľstvà škodlivĂ©ho cholesterolu v krvi a bránĂ vzniku nÄ›kterĂ˝ch druhĹŻ rakoviny. ZákladnĂ Ăşprava: AĹĄ uĹľ si je dáte ke svaÄŤinÄ› v syrovĂ©m stavu, nebo s nimi doplnĂte dezerty ÄŤi dalšà pokrmy, vĹľdy to bude krok správnĂ˝m smÄ›rem.