Mořské plody
Mořské plody jsou potraviny získané z mořských živočichů – měkkýšů, korýšů a ostrokožců. Ryby se do nich většinou neřadí. Patří mezi ně olihně, chobotnice, krevety, langusty, krabi, slávky, ústřice, sépie nebo humři. Jejich výhodou je nízká kalorická zátěž. Rychle se ovšem kazí, proto bychom s konzumací neměli otálet. Obsahují omega 3- mastné kyseliny, jód, fosfor, selen či hořčík. Preventivně působí proti mrtvici, artritidě, snižují škodlivý cholesterol a vysoký krevní tlak, posilují imunitu a zlepší se vám po nich nálada. Základní úprava: Obecně je není vhodné dlouho tepelně upravovat, protože tím ztrácejí chuť. Výjimku tvoří chobotnice, které snesou i delší dobu vaření. Pokud máte po ruce zmražené, rozmrazujte je pozvolna, nikdy ne šokem.