Mandarinka
Mandarinka pocházĂ z oblasti ÄŚĂny a Japonska. DĂky tomu, Ĺľe je dobĹ™e stravitelná a lehká se doporuÄŤuje ke konzumaci hlavnÄ› dÄ›tem a staršĂm lidem. PouĹľĂvá se v kosmetice i aromaterapii. Toto drobnĂ© ovoce se sytÄ› oranĹľovou barvou a sladkou chutĂ dokáže našemu zdravĂ udÄ›lat velkou sluĹľbu. UmĂ stimulovat psychiku, má protialergickĂ© a oÄŤistnĂ© účinky. Velmi dobĹ™e pĹŻsobĂ na obÄ›hovĂ˝ systĂ©m a poslednĂ vĂ˝zkumy ukázaly, Ĺľe mandarinka je vhodnĂ˝m pomocnĂkem proti vzniku rakoviny. Je bohatĂ˝m zdrojem vitaminu C, dále obsahuje pektin, bioflavonoidy, limonoidy a dalšà látky. Jak vitamin C, tak bioflavonoidy patřà mezi antioxidanty. NejdĹ™Ăve ji oloupejte a zbavte blanek, pokud obsahuje pecky, vypeckujte.