KajenskĂ˝ pepĹ™
KajenskĂ˝ pepĹ™ je odrĹŻda chilli pÄ›stovaná pĹŻvodnÄ› v JiĹľnĂ Americe. OznaÄŤenĂ pepĹ™ mu dal Kolumbus, protoĹľe jeho Ăşkolem bylo pepĹ™ dovĂ©zt. SvĹŻj název cayenskĂ˝ pepĹ™ nebo takĂ© kajenskĂ˝ pepĹ™ zĂskal podle svĂ©ho pĹŻvodu – byl objeven na bĹ™ezĂch FrancouzskĂ© Quyany, jĂĹľ protĂ©ká Ĺ™eka Cayenne. KajenskĂ˝ pepĹ™ má jemnou paprikovou vĹŻni se zemitĂ˝m nádechem a ostrou chuĹĄ s pomalejšĂm nástupem. KajenskĂ˝ pepĹ™ obsahuje látku kapsaicin, která má zázraÄŤnĂ© účinky nejen na naše zdravĂ, ale vĂ˝raznÄ› pomáhá zatoÄŤit s pĹ™ebyteÄŤnĂ˝mi kily. Konzumenti, kteřà ho pouĹľĂvajĂ ke kaĹľdĂ©mu jĂdlu, se cĂtĂ mnohem dĹ™Ăve syti, a proto toho tolik nesnĂ. Za to si na nÄ›j tÄ›lo dokáže vytvoĹ™it toleranci, proto ho zaĹ™azovat obÄŤasnÄ› je mnohem efektivnÄ›jšĂ. KajenskĂ˝ pepĹ™ rovněž pomáhá proti bolesti, povzduzuje krevnĂ obÄ›h a sniĹľuje hladinu cholesterolu v krvi.