Hruška
Hrušky pocházĂ z oblasti StĹ™edomořà a StĹ™ednĂ Asie. Jsou známĂ© tĂm, Ĺľe obsahujĂ velkĂ© mnoĹľstvĂ sacharidĹŻ, a naopak málo proteinĹŻ a tukĹŻ. Ze sacharidĹŻ je to pĹ™edevšĂm fruktĂłza, která je dobĹ™e snášena diabetiky. ObsahujĂ podobnĂ© mnoĹľstvĂ vlákniny jako jablka, ale majĂ navĂc nerozpustnou vlákninu bohatou na lignin. Od stĹ™edovÄ›ku se pouĹľĂvajĂ na sniĹľovánĂ tlaku v krvi. PodporujĂ fungovánĂ ledvin, a proto se doporuÄŤujĂ pĹ™i ledvinovĂ©m selhánĂ zpĹŻsobenĂ©m zánÄ›tem. Z minerálĹŻ v nich najdeme draslĂk, Ĺľelezo, měď, mangan, bĂłr, hořčĂk, z vitaminĹŻ menšà mnoĹľstvĂ vit. C, K a vitamĂny skupiny B. Hrušku omyjte, rozkrojte a zbavte jádĹ™ince. Loupat ji nemusĂte. VĂ˝borná je do salátĹŻ, pĹ™i pĹ™ĂpravÄ› mouÄŤnĂkĹŻ, k sušenĂ, dobĹ™e se kombinuje se sĂ˝ry. SušenĂ© hrušky se mohou podávat samostatnÄ›.