Hroznové víno
Hroznové víno pochází z Jižní Evropy. Vinná réva je jedna z nejstarších kulturních plodin, kterou člověk pěstuje. Hroznové víno je lékem na množství neduhů. Od vyplavování jedovatých látek v těle začínaje po rozšiřování cév konče. Zabraňuje ukládání cholesterolu na stěnách arterií. I když má nakyslou chuť, v těle působí alkaicky. Obsahuje vit. skupiny B, velké množství provitaminu A, vitaminu C a E. Z minerálních látek obsahuje draslík, železo, vápník, fosfor a měď. Pozor na vyšší množství cukru, kvůli němuž je hroznové víno hodně kalorické, nevhodné je tak při dietách. Hroznové víno můžete upravovat jak v čerstvé, tak sušené podobě. Sušená vinná réva neboli rozinky převážně pro přípravu sladkých pokrmů a moučníků. Čerstvé hrozny jsou výborné do salátů skvěle se doplňují s chutí sýrů.