HledatHledatMojeMojeKošíkKošík 0
Chci vařit Obchod Kontaktujte nás

Hřebíček

Koření, kterému říkáme hřebíček, jsou vlastně nerozvinutá poupata rostliny s názem hřebíčkovec, která pochází z jihovýchodní Asie. Má příjemnou, silně aromatickou vůni i chuť. V léčitelství se hřebíček používá proto, že obsahuje horniny a vysoký podíl silice. Silice se skládá především z eugenolu, který má antibakteriální a narkotizující účinky, ale působí i mírně leptavě. Další vědecky dokázané účinky má hřebíček při zánětech sliznice v ústech a hltanu a tlumení bolesti zubů. Účinný je i při bodnutí hmyzem, kožních chorobách a akné. V kuchyni se uplatní jak celý, tak mletý hřebíček, a to u přípravy masa, zvěřiny, do omáček, perníků, ovocných koláčů, vánočního cukroví, horkých nápojů, kompotů atd.