Hořká čokoláda
HoĹ™ká ÄŤokoláda obsahuje vyššà procento kakaa. O kvalitnĂch hoĹ™kĂ˝ch ÄŤokoládách se mĹŻĹľeme bavit, pokud majĂ v sobÄ› 70 % kakaa. HoĹ™ká ÄŤokoláda je zdravÄ›jšà neĹľ mlĂ©ÄŤnĂ© ÄŤokolády, protoĹľe dĂky pouĹľitĂ˝m kakaovĂ˝m bobĹŻm je tvoĹ™ena mnoha potĹ™ebnĂ˝mi látkami. Stále se však jedná o kalorickou bombu. KakaovĂ© boby jsou bohatĂ˝m zdrojem vitamĂnu C, minerálnĂch látek jako Ĺľelezo, mangan, chrom, hořčĂk nebo zinek a antioxidantĹŻ. Ani tuky ve formÄ› omega-6 nejsou zanedbatelnĂ©. Konzumace kakaa sniĹľuje krevnĂ tlak. HoĹ™kou ÄŤokoládu vyuĹľijete do základĹŻ dortĹŻ, ÄŤokoládovĂ˝ch rolád, dezertĹŻ, je skvÄ›lá jako poleva. Tu pĹ™ipravĂte jednoduše ve vodnĂ lázni, kdy v kastrĹŻlku nad vaĹ™ĂcĂ vodou ÄŤokoládu necháte rozpustit.