Hlávkový salát
Není hlávkový salát jako hlávkový salát. Jeho výživová kvalita závisí na konkrétním druhu a také ročním období, ve kterém se sklízí, na jeho čerstvosti a také na tom, zda konzumujete vnitřní či vnější listy. Obecně se dá ale říci, že je napěchovaný jak vitaminy, tak minerály. Z vitaminů obsahuje kyselinu listovou, vitaminy C, E, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), karoteny a také řadu minerálních látek jako například hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo, zinek či jód. Podle barvy listů se dělí na dva druhy – zelený a červený. Červený má více karotenu, zelený zase více hořčíku. Posiluje imunitní systém a srdeční svalstvo, zvyšuje výkonnost svalů či zlepšuje vstřebávání bílkovin v těle. Má nízkou energetickou hodnotu, proto je vhodný do dietních jídel. Nesmí se však zalévat tučnou zálivkou, třeba z majonézy. Zkuste čarovat se zálivkami nebo k němu přisypte oříšky či nakrájená jablka.