HledatHledatMojeMojeKošíkKošík 0
Chci vařit Obchod Kontaktujte nás

Černý rybíz

Černý rybíz stejně jako ten červený pochází ze Severní Evropy a Asie. Jedná se o dokonalou vitaminovou bombu a vit. C se v něm nachází 3krát více než v červeném rybízu. Černý rybíz je velice zdraví prospěný. Obsahuje sodík, fosfor, železo, vápník či vitamin B5, navíc ještě rutin, který se podílí na stavu cévních stěn. Používá se tedy při ateroskleroze (zvápenatění tepen), křečových žilách, hemeroidech, křehkosti a lámavosti cév. Plody také díky provitaminu A příznivě ovlivňují zrak a pomáhají od unavených očí. Základní úprava: Omytý rybíz využijete do dezertyů a moučníků, k výrobě vína, marmelád, ale i do omáček k masu. Pokud jej zpracujete za studena, ponecháte mu co nejvíce léčivých látek.