ArašĂdy
ArašĂdy se pouĹľĂvajĂ k vĂ˝robÄ› oleje i dobĹ™e známĂ©ho másla. ÄŚasto se prodávajĂ v solenĂ© variantÄ›, která se zdravou stravou ale nemá moc spoleÄŤnĂ©ho. Snadno podlĂ©hajĂ plĂsnĂm, proto vybĂrejte arašĂdy ve slupce, která je pĹ™ed nimi chránĂ. Na zdravĂ majĂ ovšem velkĂ˝ vliv. ObsahujĂ antioxidanty, nenasycenĂ© tuky, proteiny, bĂlkoviny, vitamĂny skupiny B, hořčĂk, vápnĂk, zinek, fosfor a pĹ™ispĂvajĂ k ochranÄ› bunÄ›k a nervovĂ© soustavy, zpomalujĂ degeneraci mozku, pomáhajĂ pĹ™edcházet cukrovce ÄŤi kardiovaskulárnĂm chorobám. PraĹľenĂ© arašĂdy jsou základem asijskĂ© kuchynÄ›, ale velmi dobĹ™e se osvÄ›dÄŤĂ v sladkĂ˝ch peÄŤenĂ˝ch receptech, ovocnĂ˝ch salátech, v kombinaci s masem. ArašĂdovĂ© máslo je zase skvÄ›lĂ© na chlebu jako svaÄŤinka.